Thursday, February 23, 2012

Laptop

Posted by sititography at 10:04 PM 0 comments Links to this post
" Weh awat bila aku post kat fb hang, hang tak reply pun? " aku cuba bertanya adik bongsu aku ni. tapi dengan slambanya dia jawab " aku sekarang ni mana dok online sangat pun, bukan hang tak tau. adik laki hang tu kalau dia ada kat rumah komputer tu mana boleh aku pegang pun" 

Lepas sahaja aku dengar apa yang dia cakap, tiba-tiba secara automatic ada sesuatu bermain kat kepala aku dan secara tiba-tiba aku teringat komputer kat rumah sewa aku tu. 

" Hmmmm aku pun tak guna sangat laptop tu, tak pa lah nanti aku balik penang aku bagi lah laptop ni kat dia. Dia adik aku, darah daging aku sendiri kenapa aku nak berkira sangat kan?dekat orang luar boleh pulak aku bagi pinjam guna ambil lama-lama" bisik hati aku sendiri.


Sebenarnya aku terasa teruk sangat, aku bukan kakak yang mengutamakan adik-adik sendiri tapi aku pulak nak lebih-lebih kan orang lain selama ni. adooooi teruk jugak aku ni kan ? menyesal pulak. sebab selama ni abaikan aje permintaa adik aku. aku biar saja adik aku susah tapi orang lain ? aku tak nak dan langsung tak nak tengok susah. sedaya upaya aku tolong.. eishhh!


Alhamdulillah dah terbuka pun mata yang selama ini tertutup. betul kata orang setiap apa yang berlaku ada hikmah. dan aku percaya pada hikmah tu.

Thursday, February 16, 2012

Alahai batuk

Posted by sititography at 11:38 PM 0 comments Links to this post
Ahaiii... dah 3 hari batuk tak henti-henti pulak tu. Mula-mula tu batuk biasa-biasa je mungkin sebab setiap hari minum ais kot sebab tu batuk. 

"Hai kenapa hari ni minum air suam?" perli kawan aku, alah masa tu aku buat pekak je macam tak dengar. sebenarnya aku bukannya suka sangat nak order air suam ni semua ni pun sebab terpaksa ja. sebab batuk punya pasal lah! kalau tak tak ada maknanya lah nak minum air panas tengah tengahari macam ni.


Dah masuk hari kedua pun. batuk aku tak baik-baik lagi. air suam dah banyak minum tapi batuk bukannya makin elok tapi makin teruk. haisssh kenapa la pulak ni ? 


Hari ni dah masuk hari ketiga aku batuk, tapi kali ni batuk ni lain macam sikit. batuk sampai menekan dada dan bahagian perut. setiap kali batuk huh! memang terasa sakit yang amat lah. Disebabkan terlalu sakit aku cuba cara lain pulak. Kebetulan hari ni hari jumaat. Apa lagi aku try lah bodek budak-budak offices yang nak pergi sembahyang ni tolong belikan air asam jawa. Mana tau lepas je minum air ni boleh baik.


Kroooch, bunyi pintu offices ditolak, hah memang dorang dah balik lah tu. aku cepat-cepat masuk offices daripada ruagan editing sebelah. " hah air asam jawa tu dah beli ada dalam peti sejuk" yes! terima kasih kawan. aku pun cepat-cepat ke dapur konon nak minum lah nak hilangkan batuk. hah harap-harap cara ni memang berkesan lah untuk hilangkan batuk ni. sebab rasa sakit sangat dah pun.


Semoga cepat lah kau pergi wahai penyakit batuk!

Wednesday, February 8, 2012

Hadiah dari mak

Posted by sititography at 11:11 PM 0 comments Links to this post
" Hang kat mana? tak sampai-sampai lagi ka? "

 " ala cek tengah otw dah ni, sat lagi sampai la "

" awat lambat sangat cepat lah sikit, kami dok tunggu hang ja la, sebab nak pi tukar rim tayar tu sat lagi lambat-lambat tak dan pulak "

" ha okok sat lagi sampai lah, dah dekat atas bukit dah pun. " 

rasanya dah dua kali aku jawab call dan cakap otw. Tak sabar kot menanti kepulangan anak tersayang dia ni, hahaha aku mengomel sendiri. 


Pergh! macam tak percaya sampai aje kat depan rumah, satu rumah keluar datang jemput aku, daripada adik aku, mak, ayah dan paling best jiran-jiran pun dok tunggu. hai dah macam menteri besar pulak balik kampung nak melawat tapak hahahaha :) apa-apa pun aku rasa happy gila bila terpandang wajah-wajah yang aku rindu tu. 


" mak nak p mandi sat, bapak dia pun lah mandi. sat lagi tak dan pulak nak p sungai petani pulak petang ni" hai mak aku ni dah plan macam-macam dah. tak dan aku nak baring-baring sat. "siti hajar tak mau ikut ka? jom lah p sekali sat lagi boleh pilih nak rim yang macam mana" ajak ayah aku, tanpa banyak soal aku pun pakai tudung dan ikut kan aja walaupun sebenarnya mata dan badan ni terasa penat yang amat. 


sampai aje kat kedai tayar, aku dan ayah mula memilih rim yang sesuai dan proses tawar menawar pun bermula, tapi yang membayarnya my mom! hehehe " sayang mak! terima kasih mak sebab belikan rim ni " aku mula melafaskannya pada mak, mak hanya tersenyum. tapi di sebalik senyuman tu, aku faham yang mak langsung tak kisah keluarkan duit asalkan anak dia gembira. mak adalah yang terbaik di hati aku sampai bila-bila. 


Now kereta aku dah segak dengan rim baru yahooooo...!

Bukan orang bandar pun

Posted by sititography at 10:47 PM 0 comments Links to this post
" Assalamulaikum " dengar penuh kesopanan bagi salam yelah mana tak nya datang rumah orang kot. Dah la tu 1st pulak. Eish kejap-kejap rasa segan kejap-kejap terasa mati kutu pun ada jugak ni. Hai macam-macam perasaan ada. Tapi normal lah aku memang macam tu, kali pertama jumpa orang malu dia tak hingat. Tapi 2  tiga jam lepas ni ok lah tu. malu-malu kucing lak kan ? aku memonolog sendiri di hati. 


Mungkin sebab terlalu letih dan mengantuk sebab semalaman dalam bas, belum sempat berborak aku dah tertido dalam bilik. Huh! nasib baik lah, masa time aku bangun tu tak ada siapa pun yang ade budak-budak ni aje, boleh la aku cover malu lagi. haish ade pulak pergi rumah orang tidur siang-siang. hahaha apa pun tak boleh. 


Aku macam tak percaya, baik sungguh keluarga diorang ni, layan aku baik sangat dari makan minum sampai lah ke tidur semuanya di layan dengan baik. Ya Allah! aku tak kisah lah sebenarnya nak makan apa pun, sebab aku juga budak kampung. setakat nak jamah makanan kampung tu, tak jadi masalah pun. Tapi budak boyot ni, semuanya dijaga diteliti pasal aku. kadang-kadang rasa segan pulak aku. kang nanti apa kata family dia. mengada-ngada belagak pulak aku ni. Mana taknya, semuanya dia cakap aku tak makan, menyusahkan mak ayah dia pulak nak ke pasar beli lauk nak di masak. 


Betul kata orang, kalau kita nak tahu sifat atau peragai seseorang tu, cukup lah sekadar 3 hari kita tinggal dengan dia, insya'Allah sidikit sebanyak kita akan faham cara kehidupan dia. Aku dah faham cara hidup dia. Aku suka dengan family dia. Seronok sangat berada disana. Insya'Allah kalau dijemput lagi aku akan kesana semula.


Terima kasih di atas layanan kalian semua dan akan aku jadikan ianya sebagai sebuah kenangan terindah. 
 

Expression SHM Template by Ipietoon Blogger Template | Gadget Review