Thursday, June 21, 2012

Kantoi Bos

Posted by sititography at 8:24 PM 0 comments Links to this post
Kejadian di kedai Nagoya Sungai Petani, masa tu aku dan mereka-mereka semua tengah dok sibuk pilih kain langsir untuk rumah baru kami. Tiba-tiba Adoooi seram sejuk aku. Terus mood aku jadi down gila kot! habis dekat semua orang aku dok tunjuk muka masam macam tengah telan jeruk 1 guni. 

Nak tau tak kenapa? aiyoook! Tiba-tiba ayah aku call aku. So, aku pun dengan selamba angkat lah call tu dalam hati bajet ayah aku cuma nak tau kami semua ada kat mana aje kan? rupa-rupanya sebaliknya yang terjadi. Mana taknya muka aku macam tertelan jeruk. 


" Hello, siti hajar ada kat mana ni? " 
" Hello, ada kat Nagoya sungai petani tu "
" Ha, siti hajar tak angkat telepon ka tadi ? "
" tadi kan ceq dok kat sana, tak dak line lah tu, awat?"
"tadi bos siti hajar call, dia tanya pasai apa siti hajar tak pi kerja" fuh! terus darah aku turun ke kaki kot masa tu.
" hah! dia call ka? dah tu bapak kata apa?"
"bapak bagitau lah siti hajar ada kat kampung" adoooi awat lah bapak aku ni jujur sangat bagitau balik kampung pulak.
" ceq ambik mc lah, dah bagitau kakak kat offices tu"
" tu lah dia kata, siti hajar nak kerja ka tak mau? sebab tak bagitau dia pun tak mau pi kerja" hah! adoooi mati lah aku.


Lepas aja aku letak call tu, terus angin aku pun berubah terus naik gelabah.tiba-tiba jadi panas, dok dalam air con pun terasa bahang. Hahaha itulah ponteng kerja lagi. Rasakan kau!  




Plan ponteng kerja

Posted by sititography at 7:40 PM 0 comments Links to this post
Pap! Mata dah terbuka, dah pagi rupanya.Segannya nak bangun kan best kalau dapat tidur macam orang sebelah ni. Sedap aje dia tidur alahaaai comel pulak tu gaya tidurnya macam bear bear hahaha.

"alamak dah pukul 8 pagi lah, adooooi! nak siap pergi kerja pulak adoooi serius malas gila ni, eh semalam aku macam mimpi balik kampung lah! " aku cuba mengaru-garu kepala yang tak ada lah gatal sangat tu."ah'ah lah aku memang mimpi balik kampung" adoii tak boleh jadi ni, aku nak balik kampung hari ni jugak walaupun sebenarnya aku dah buat planning nak balik esok lepas waktu kerja. Tapi disebabkan mimpi ni aku nekad buat keputusan balik hari ni jugak.

Ok, tak pa apa-apa hal pun mandi dulu lah, sat lagi masa tengah siap-siap main tarik-tarik aja lah baju yang nak kemas lipat dalam beg bawak balik kampung tu.
Aku pun dengan kelam kabutnya capai aja mana-mana baju yang ternampak dan main-main campak aja atas lantai tu. " Ok baju dah, seluar dah, tudung pun dah, pencuci muka, berus gigi ok semua dah ada , aku letak sini aja lah dulu."  aku cuba mengomel sendiri. 


Ok, kejap nak kena kejutkan budak comel ni bangun sat, dah nak pergi kerja ni."Bangun bangun orang dah nak pergi kerja ni" aku cuba kejutkan dia dan seperti biasa lah dia memang susah sikit nak buka mata tyme pagi-pagi macam ni. 


" dah nk pergi kerja? " soal dia dengan keadaan mamai mamai tu.
" ah'ah dah nak pergi, kita balik kampung hari ni eh, baju semua ada kat situ nanti tolong kemaskan dalam beg eh? " aku cuba jelaskan kat dia.
" hari ni? bukan ke nak balik esok ? " 
"ah'ah hari ni lepas balik kerja nanti kita balik eh, nanti lepas balik kerja kita terus gerak ke shah alam, nanti orang minta tolong alang ok? "
" ok "

Wah! tak sabarnya nak balik kampung, walaupun sebenarnya cuti tak ambil, mc pun tak ambil aku ponteng buta-buta macam tu saja. Aku dah tak fikir apa dah sekrang ni, yang aku dok nampak penang! 


Nah! sampai aja kat bus stop, tiket bas terus ada pukul 8 malam jadi apa lagi terus naik bas tak sempat nak makan apa-apa padahal lapar gila ni. Di sebabkan terlalu lapar, masa bas berhenti kat stesyen minyak simpang pulai. Aku makan maggi dalam bas pulak tu. Habis berbau satu bas maggi. Hahaha peduli apa janji kenyang lalala....


Kami sampai penang dalam pukul 1.30 pagi yeayyy! akhirnya sampai jugak dan sekali lagi dia ikut aku balik penang. 

Tuesday, June 12, 2012

Yaya

Posted by sititography at 12:02 AM 0 comments Links to this post
Yaya? eh! siapa yaya ni? Nama dia yaya, umur dia dah pun 16 tahun dalam mycard , tapi dalam mycard aje lah 16tahun, tapi pada luarannya pergh! macam 6 tahun ada lah. Dah tingkatan 4 rupanya budak senget sorang ni rupanya. Tak sangka dah besar pun dia. Tapi kenapa aku dok fikir yang dia ni masih budak-budak eh? hah! bukan pelik sangat pun sebenarnya. Tu sebabnya dia ni tak ada langsung sikap budak sekolah menengah. Mana taknya kawan-kawan dia semuanya budak-budak sekolah rendah yang darjah 3 4 tu. Tapi bagus jugak kalau dia berkawan dengan budak-budak darjah tu sekurang-kurangnya tak ada lah dia melepak bercampur dengan budak-budak yang tak ketahuan kat luar tu. 


Apa yang aku nak ceritakan kat sini, bukannya dengan siapa dia berkawan, tapi pasal apa yang terjadi antara aku dengan dia sepanjang kepulangan aku ke kampung. Hah! ini yang best nak buat aku start cerita ni. Ok cerita dia macam ni, kalau tak salah aku, dah 3 bulan lebih dah aku tak balik kampung. Lama jugak kan? Ok! bila aku call mak aku bagitau aku nak balik kampung awal bulan 6 tu. Pergh! automatic si yaya ni mula la kalut, kalah mami jarum. Mana tak nya kalau boleh setiap hari dia nak call aku, tanya pulak soalan yang sama.

' Hello! weh, bila nak balik ni ? ' 
sampai naik jemu dah aku dengar soalan ni dan bagi jawapan kat dia, hahahaha... sebenarnya dia rindu aku lah tu, mana taknya aku dengan dia kalau tak gaduh sehari mana sah! aku mesti cari point untuk buat dia menjerit. Hahaha masa tu lah rumah riuh rendah. Dari pagi sampai lah ke malam ada ja benda aku nak bahan dia. Tapi yang best dia cuma gelak aja, satu benda pun dia tak simpan dalam hati. Yaya oooo yaya.


Di sebabkan birthday dia pulak, betul-betul time aku balik kampung, apa lagi masa tu lah dia buat pemintaan yang bukan-bukan. Nak di jadikan satu cerita, mungkin sebab dia nak sangat makan pizza dia boleh call aku dan nak tau apa dia cakap ?

" Lambat lagi ka hang nak balik ni ? "
" Rabu malam nanti aku balik lah, lepas habis kerja awatnya?"
"weh balik lah hari ni "
" eh mana boleh aku tak dak cuti lagi "
" ambik lah cuti "
"mana boleh , nak ambik cuti dan dan  awat hang rindu sangat ka? "
" eeee, dak lah aku lapaq pizza weh, belanja lah aku makan, hang habaq lah kat bos hang, adik hang meninggal mesti dapat cuti punya, lepas tu aku boleh makan pizza"
" uickk! gila ka? sebab pizza palsukan kematian, hahahahaha " 


Kesiannya sebab pizza sanggup suruh aku palsukan kematian dia, hahahaha apa pun tak boleh lah yaya ni. Memandangkan birthday dia, aku pun belanja lah dia makan semua yang dia minta. Pergh! ingatkan dia minta pizza aja tapi sekali kek + sate + duit poket sekali dia pau. Cis! kurang asam punya adik. Tak pe lah, lagi pun dia cuma ada sorang aja kakak, dia nak minta pun kat kakak dia jugak. So aku dengan senang hati tunaikan setiap permintaan dia. 


Masa tu aku dapat lihat, betapa gembiranya dia bila dapat semua tu, walaupun aku tak selalu tunjukan yang aku sayangkan dia, tapi sebenarnya aku sangat sayangkan dia. Sebab dia lah satu-satunya adik perempuan yang aku ada. Mak aku pulak, siap cakap dekat tok aku macam ni " Yaya dia merap kakak dia jugak " sambil tersenyum memandang muka ayah aku. pergh! serius aku terasa sangat gembira dapat hepikan adik aku tu!



Hepi birthday yaya, semoga dilanjutkan usia, belajar betul-betul nanti boleh masuk university & apa yang paling penting jadilah anak yang terbaik untuk mak ayah. love u! 


 

Expression SHM Template by Ipietoon Blogger Template | Gadget Review